1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъде открита експозиция от над 2600 вида кактуси

В Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъде открита експозиция от над 2600 вида кактуси

В новата оранжерия са инвестирани около 750 000 лева

В Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъде открита постоянна експозиция от над 2600 вида кактуси и сукуленти на закрита площ от 800 квадратни метра в нова оранжерия, съобщи БТА.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев ще пререже лентата на новата придобивка утре - на празника на градината, по повод 57 години от нейното създаване, уточни директорът на парка Ина Манчева, цитирана от БТА.

"Експозицията е уникална не само поради голямото разнообразие от видове. В колекцията са представени и повече от 400 световнозащитени вида кактуси и сукуленти. Сред тях е и миниатюрен кактус от Галапагоските острови, получен от Ботаническата градина по международен обмен", поясни ръководителят на парка. В експозицията са включени и най-старите едроразмерни кактуси и сукуленти на повече от 70 години, които градината притежава.

В новата оранжерия са инвестирани около 750 000 лева. Експозицията ще бъде отворена за посетителите през цялата година, казаха от парка. Досега градинарите изнасяха всяка пролет на открито само част от колекцията, а през есента прибираха в малка оранжерия бодливите растения, най-тежките от които достигат 500 килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.