1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В устието на Дунав има ледови запор

В устието на Дунав има ледови запор

Корабоплаването е напълно блокирано

Навигацията в участъка между километър 1098 до 975 в румънския участък от река Дунав е спряна, а камерите на шлюзовете при съоръжението Железни врата не работят. Това съобщават от Агенцията за проучване и поддържане на реката, пише "Дневник".

В устието на Дунав, което е изцяло на румънска територия, има ледови запор. Появилият се ледоход по реката на практика блокира почти напълно корабоплаването. Освен затворените за навигация участъци, в българският регион ледоходът на места достига до 80% - при Силистра и Свищов. Ледът при Русе е до 50 на сто.

Нивото на реката продължава да пада, което е предпоставка за засилване на ледохода. Заради ледови запор под Силистра пък се очаква край този български град нивото на реката да се повиши. Свързани с реката хора припомнят, че при повече от 50% ледени късове  корабоплаване на практика е невъзможно и рисково.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че поради сериозни снегонавявания всички изходни пътища от Русе са затворени. 

Вчера стана ясно, че призивът за запасяване с вода и търсене на алтернативи на тока за отопление се отнасяло до малките населени места, а не за общинския център Русе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.