1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В усвояването на евросредствата ще се включат и ВиК операторите

В усвояването на евросредствата ще се включат и ВиК операторите

В момента от оперативна програма "Околна среда" се финансира безвъзмездно до 80% от стойността на проекта

ВиК операторите също ще се включат в усвояването на евросредствата. Задължително условие, за да се реализира воден проект по оперативна програма "Околна среда", е общините да имат за асоцииран партньор ВиК дружеството, обслужващо съответното населено място, съобщи Малина Крумова, директор на дирекция "Кохезионна политика за околна среда" в Министерството на околната среда и водите. До момента такова изискване нямаше.

Това се прави с цел ВиК дружествата да бъдат информирани и ангажирани с процеса на реализацията на проектите, обясни Крумова. По думите й ВиК операторите най-добре познават състоянието на мрежата, а и те ще отговарят след това за управлението й.

Обикновено по-малките общини нямат добри специалисти и с включването на съответното ВиК дружество ще може да се разчита на неговия експертен капацитет в подготовката и реализирането на проектите, обясни Крумова. Другият ефект е, че по този начин ще се пресекат очакванията на някои кметове, които залагат нереалистични параметри по отношение развитието на общината и възлагат свръхпроектиране със скъпи мощности, които после ВиК оператора не може да обслужва, а таксите за населението се оказват непосилни, коментираха експерти.

Това, което притеснява ВиК дружествата, е по отношение съфинансирането на проектите. В момента от оперативна програма "Околна среда" се финансира безвъзмездно до 80% от стойността на проекта, като останалата част се поема от общините.

В бъдеще е възможно в някои от проектите да се включват и ВиК дружества, които са финансово стабилни. Участието на ВиК дружествата в съфинансирането на проектите не е задължително условие, обясни Малина Крумова. По думите й то е дадено като възможност за тези ВиК оператори, които искат да се включат. Ако ВиК дружество реши да участва в съфинансирането на проекта, то това ще става на базата на сключен договор с общината.

Някои общини вече са помолили съответните ВиК дружества да им станат партньори в реализирането на бъдещи водни проекти финансирани с европари.

През лятото управляващият орган на оперативна програма "Околна среда" отправи покани към 124 градове и курорти с население над 10 000 жители да подадат водни проекти. Схемата, която беше затворена близо година заради промяна в правилата на договаряне, е за 600 млн. евро. Усвояването на средствата е важно, защото България е поела ангажимент към ЕС до края на годината ВиК мрежата във всички населени места с над 10 хил. жители да отговарят на европейските екоизисквания, в противен случай ни очаква наказателна процедура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.