1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Южното полукълбо се появи сив кит

В Южното полукълбо се появи сив кит

Присъствието му се обяснява с бързите промени, дължащи се на глобалното затопляне

Сив кит за пръв път бе видян в Южното полукълбо край Намибия в началото на май, съобщи "Дискавъри". Туристи в лодки край залива Уолвис до Намибия видяха необичаен кит на 4 май. Снимки, направени в средата на месеца от Джон Питърсън от работна група за албатроси, потвърдиха, че това е сив кит - първият, видян южно от Екватора, продължава в. "Гардиън".

Сивите китове живеят в Северния Тихи океан. Някога те са живели и в Северния Атлантически океан, но изглежда са изчезнали оттам още през XVIII век. В Атлантическия океан не е виждан сив кит почти 300 години, докато през май 2010 г. не бе забелязан един край израелския бряг. По-късно същият кит бе видян и край Испания. Сравнение на снимките, направени край Намибия, с тези, направени в Средиземноморието, показва, че животното е различно.

Биолозите се чудят откъде е дошъл. Възможно е китът да е тръгнал на юг от Калифорнийския залив, да е заобиколил Южна Америка и да е преплувал Атлантическия океан. Това обаче изглежда малко вероятно, защото китът би трябвало да е преминал огромно разстояние обратно на теченията, през открития океан от запад на изток. Подобно движение не е типично за този вид, пише БТА.

По-вероятно е китът да се е оказал край Намибия, като е плувал на изток по северното крайбрежие на Аляска, през Северния морски път над Канада и така е навлязъл в Атлантическия океан. Там вероятно се е ориентирал по крайбрежието отляво, както животните правят обикновено, когато плуват от Аляска към Мексико. Той е продължил на юг, за разлика от кита, който през 2010 г. е завил на изток.

Ледът в Северният морски път напоследък се топи все повече. Той беше открит за корабоплаване през лятото през пет от последните шест години.

Бъдещето на сивия кит край Намибия е неясно. Ако не успее да се върне на север, няма да е добре за него. Заради бързите промени, дължащи се на глобалното затопляне, той надали ще е последният сив кит, видян южно от Екватора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.