1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въглеродната такса на ЕС за авиацията може да предизвика търговска война

Въглеродната такса на ЕС за авиацията може да предизвика търговска война

Схемата за емисии би струвала на китайските авиолинии 123 млн. долара през първата година и над три пъти повече до 2020 г.

Китай критикува решението на Съда на Европейския съюз да налага такси за въглеродните емисии на авиокомпаниите, които летят от и за Европа, като го нарече "зелена бариера", която може да предизвика търговска война, предаде "Ройтерс".

"Това е търговска бариера в името на защита на околната среда и ще донесе сериозни вреди на пътниците и на международната авиоиндустрия", заяви държавната информационна агенция "Синхуа". "Ще бъде трудно да се избегне търговска война, насочена към "въглеродната такса" за авиацията", продължава коментарът.

Съдът на ЕС, позициониран в Люксембург, постанови в сряда, че "прилагането на схемата за търговия с емисии за авиацията не засяга нито принципите на обичайното международно право, нито споразумението "Открито небе".

По-рано този месец Китайската асоциация за въздушен транспорт настоя китайските авиолинии да откажат участие в схемата за емисии и да не предоставят мониторинговите планове за CO2 на служители на ЕС. Според асоциацията схемата би струвала на китайските авиолинии 800 млн. юана (123 млн. долара) през първата година и над три пъти повече до 2020 г., пише "Дневник".

"ЕС избърза и едностранното налагане на "въглеродна такса" на авиацията е един вид "зелена бариера", при това в името на защитата на околната среда, узурпира интересите на други държави", продължава коментара на "Синхуа". Агенцията не съобщава за конкретни действия, които подготвят китайските власти срещу ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.