1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въглищата убиват повече, отколкото радиацията

Въглищата убиват повече, отколкото радиацията

Снимка:

Глобалното замърсяване от изкопаеми енергоносители води до омагьосан кръг от болести, трудови злополуки и смърт

Ядрената катастрофа във Фукушима отново изведе на преден план въпроса за сигурността на ядрената енергетика, припомня зеленият сайт Mother Nature Network. Но колкото и тревожни да са новините, идващи от Япония, все пак въглищата и до днес убиват повече хора, отколкото радиацията.

В подкрепа на тази теза порталът цитира данни на Международната енергийна агенция, според която глобалното замърсяване от изкопаеми енергоносители води до омагьосан кръг от болести, трудови злополуки и смърт. Фини частици от въглищен прах убиват всяка година само в САЩ над 13 хиляди души. Към тях трябва да прибавим срутванията и нещастните случаи в каменовъглените мини и железопътните катастрофи. 

А според изследвания на Международната агенция за атомна енергия, броят на жертвите, дадени след ядрената катастрофа в Чернобил, не надвишавал 9000 души.

Въглищата са нарочени като масов убиец и от Световната здравна организация. Замърсяването на въздуха, което те причиняват, е виновно за смъртта в планетарен мащаб на близо 1 милион души всяка година.

Въглищата генерират приблизително 6200 тераватчаса електроенергия от общата консумация на нашата планета, която възлиза на 15 500 тераватчаса. Това е равно на 161 смъртни случая на тераватчас.

В САЩ ТЕЦ-овете на каменни въглища произвеждат 2000 тераватчаса електричество и причиняват смъртта на 30 000 души годишно, вследствие на замърсяването. Това прави по 15 смъртни случая на тераватчас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.