1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Валежите у нас са под 30% спрямо климатичната норма тази година

Валежите у нас са под 30% спрямо климатичната норма тази година

За опустиняване в България обаче все още не може да се говори

Валежите у нас са под 30% спрямо климатичната норма тази година, а през последните 2-3 месеца не е валяло достатъчно. Оценките на Националния институт по метеорология и хидрологияпоказват, че тази година като цяло е доста сушава, съобщи в интервю за агенция "Фокус" проф. Веселин Александров, директор на департамент "Метеорология" в НИМХ.

Днес и утре у нас се провежда научна конференция на тема "Сушата в България". По изчисленията, до края на годината валежните количества ще бъдат по-ниски от средните за страната.

Съвременната тенденция е свързана най-вече с количествата валежи, които са по-малко в Североизточна България, в Северна България, където е Дунавската равнина, и в Югоизточна България, където валежите са за съжаление недостатъчни за формиране продуктивността на земеделските култури дори и в условията на съвременния климат, уточни проф. Александров. Според експерта съществува пряка връзка между сушата и пожарите - когато е сухо, горските екосистеми са безкрайно уязвими. "Просто влагата в горската екосистема е толкова ниска, че дори малка клечка кибрит би направила голяма поразия. В България също се наблюдават такива пожари, особено когато е много сухо".

За опустиняване в България обаче все още не може да се говори. Това е доста далечен проблем, проблем на други географски ширини, смята проф. Александров. За него е по-важно да се говори за сушата и за борбата със сушата на наша територия.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.