1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вълна от малки земетресения в района на вулкана Катла плаши исландските учени

Вълна от малки земетресения в района на вулкана Катла плаши исландските учени

В началото на юли от склоновете на Катла се свлече разтопена ледена маса, която предизвика наводнение

Вълна от малки земетресения в района на страховития вулкан Катла плаши исландските учени и съживява безпокойството от парализа на европейския въздушен трафик, подобна на тази при изригването миналата година на друг исландски вулкан - Еяфятлайокутл, пише в. "Вашингтон пост".

Вулканолози от Исландския университет държат под око Катла. Вчера те дори огледаха вулкана, прелитайки над него. Според експертите не е необичайно в района на Катла да има трусове. Необичайното е, че сега става дума за "рояк от малки земетресения", някои от които стават на всеки 10 минути.

През последните няколко години Катла е станала по-активна. Историята показва, че когато Еяфятлайокутл изригва, Катла, която е в съседство, не пропуска да го последва.

Катла се събужда сериозно обикновено на 80 години. За последно тя изригна през 1918 г. Активността на вулкана е нараснала от два месеца, предава БТА. В началото на юли от склоновете на Катла се свлече разтопена ледена маса, която предизвика наводнение. Ако вулканът изригне сериозно и неговата ледена шапка се разтопи, то Исландия е заплашена от наводнения.

Исландски вулканолози припомнят, че всеки вулкан в страната си има свой "собствен характер". Така например през 1783 г. вулканът Лаки изригва и изхвърля в небето газове, които се превръщат в смог и променят метеорологичните условия. Добивът от посевите в Западна Европа намалява и се стига до глад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.