1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВАС окончателно реши, че курортът "Златна перла" в природен парк Странджа е незаконен

ВАС окончателно реши, че курортът "Златна перла" в природен парк Странджа е незаконен

Според природозащитниците отговорността за незаконния строеж носи и община Царево

Върховният административен съд (ВАС) отмени и десетте разрешителни, с които беше вдигнат ваканционния комплекс "Златна перла" в природния парк "Странджа", съобщиха представителите на екокоалицията "За да остане природа в България". Делата бяха заведени от инвеститора "КРАШ 2000", който обжалва решенията на Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК) в Бургас за отмяна на 10-те строителни разрешителни на комплекса.

Строежът на курорта започна в началото на 2006 г., като беше разделен на 10 отделни имота. Разрешителните за строеж обаче бяха издадени незаконно, тъй като проектът няма проведена процедура по оценка на въздействите върху околната среда (ОВОС).
След решението на съда РДНСК- Бургас трябва да издаде заповед на инвеститорите за премахване на обекта, обясни адв. Свилен Овчаров. Екоактивистите обаче настояват "КРАШ 2000" да бъде задължена и да рекултивира терена. За момента обаче строителните надзорници не са издали такава заповед.

"Бъдете сигурни, че дирекцията ще си свърши работата както винаги досега, но има процедури, които трябва да бъдат спазени, преди да се стигне до разрушаването на обекта", обясни директорът на РДНСК - Бургас Милен Ненчев.

Според природозащитниците отговорността за незаконния строеж носи и община Царево. 

"Готови сме лично ние, със собствени средства и сили да разрушим сградата. Внесохме предложение за това до строителния министър Асен Гагаузов," обясни Деница Петрова от партия "Зелените"./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.