1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВАС отмени одобрението на общия устройствен план на община Царево

ВАС отмени одобрението на общия устройствен план на община Царево

При издаването на документа са допуснати съществени нарушения, които го правят незаконосъобразен

Върховният административен съд (ВАС) отмени одобрението на общия устройствен план (ОУП) на община Царево, подписано през 2008 г. от министъра на регионалното развитие. Мотивите на съда са, че "при издаването на документа са допуснати съществени нарушения, които го правят незаконосъобразен", съобщава "Капитал Дейли".

Решението е взето от тричленен състав на ВАС и подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. То идва след 5 години съдебен спор, по жалба на "Асоциация на парковете в България" срещу ОУП на Царево, който предвижда застрояване на частта от Природен парк "Странджа" в района на Черноморието.

Само след окончателното произнасяне на съда устройственият план на Царево може да се преработи и да мине отново целата процедура по одобрение. Тя включва издаване на оценки за въздействие върху околната среда и за съвместимост с екомрежата Натура 2000. Министертсвото на околната среда и водите (МОСВ) одобри сегашния план въпреки доказателствата за негативно въздействие въхру природата при реализация. Затова и Европейската комисия започна разследване срещу страната ни, което беше прекратено през 2009 г., когато бившият екоминистър Нона Караджова оттегли одобрението на МОСВ за плана.

Съдът посочва в последното си решение, че ОУП на Царево е на практика незаконен заради оттегленото одобрение на екоминистерството.В сегашния си вид планът предвижда застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа". Община Царево дори се опита да узакони несъществуващия вече скандален комплекс "Златна перла" чрез плана, като вкара застроените вече терени в регулация.

ОУП на Царево е изготвен от готвения за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, напомня още "Капитал". След остра обществена реакция срещу кандидатурата Тихолов беше сменен на поста от колегата му Иван Данов. Сега Данов е начело на новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП), чиито фукции продължават да са неизяснени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.