1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Варна отбелязват Седмицата на гората

Във Варна отбелязват Седмицата на гората

В началото на месец април от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в града засаждат фиданки в парк „Аспарухово”

Започна отбелязването на Седмицата на гората във Варна, предаде радио „Фокус”. По традиция, в началото на месец април от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в града засаждат фиданки в парк „Аспарухово”. Това се прави от 2005 година. През миналата година общата площ на горите е 186 396 хектара, от което държавните гори са близо 92%. Площта се е увеличила с 641 хектара, което се дължи на новото лесоустройство на Държавно ловно стопанство „Шерба”. Залесената площ се е увеличила на 174 148 ха, заради лесоустройството на неустроените досега горски територии и залесяването на голи площи.

От РДГ – Варна заявиха, че е намалена залесената площ на иглолистните гори, но се увеличават широколистните високостъблени гори. Общо за региона общинския горски фонд е увеличен с 528 ха, частните гори се увеличават с 189 ха. Увеличават се и горските територии, собственост на юридически лица. „Процесът на увеличение на горския фонд е изключително динамичен за региона поради засиления инвеститорски интерес, главно в Черноморския регион. Образувани са преписки, за голяма част от които се очаква приключването им”, посочи директорът на РДГ – Варна инж. Никола Симеонов.

Той посочи още, че от миналата година РДГ – Варна е контролира дейностите по залесяването. Извършен е контрол на събирането, добива и производството на горски репродуктивни материали. Добити са над 7 тона семена от насажденията за семепроизводство, за които са издадени 14 сертификата за идентификация на репродуктивни материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.