1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове

Във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове

Проектите бяха оценявани по десет критерия, като за всеки от тях се даваха максимум 100 точки

Наскоро във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове. В надпреварата, организирана от енергийното министерство, участваха 19 екипа от студенти-архитекти от САЩ, Китай и Нова Зеландия, пише greentech.bg.

Проектите бяха оценявани по десет критерия, като за всеки от тях се даваха максимум 100 точки: архитектура, пазарна привлекателност, конструкция, достъпност за купувачите, комфорт, топла вода, вградено оборудване, енергиен баланс и домашни развлечения.

Победител в конкурса стана къщата WaterShed, разработена от университета Мериленд, която постига 951 точки. Покривът с форма на крила на пеперуда събира дъждовна вода и слънчева светлина и доставя електричество, а мръсната вода преминава през вградени в стените пречистватели и попада в резервоари. Така при дъждовно време къщата може да функционира и без водопровод.

WaterShed разполага също с автоматизирана система, която регулира температурата, влажността на въздуха и осветеността на помещенията, осигурявайки максимален комфорт за хората при минимални вреди за природата. Къщата е построена с използване на евтини материали. Налична е и малка градинка, както и в повечето други домове, участвали в конкурса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.