1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във виенския зоопарк могат да се видят новородени крокодилчета

Във виенския зоопарк могат да се видят новородени крокодилчета

Малките са с дължина 30 см и тежат едва по 80 г

През ноември миналата година за първи път в историята на виенския зоопарк „Шьонбрун” там се родиха три крокодилчета от вида централноамерикански крокодил. От тази седмица малките вече могат да бъдат видени в зоопарка. Това съобщиха от бюрото за връзки с община Виена. Малките са с дължина 30 см и тежат едва по 80 г, но се очаква да достигнат 3,5 метра. Менюто на новородените се състои от насекоми и дъждовни червеи.

Родителите на малките крокодилчета живееят от 1993 г. в „Шьонбрун”, но едва след като през 2008 г. служителите са изработили специална тренировъчна програма, се е стигнало до оплождане на женската. Радостта от появата на поколение е голяма, тъй като поради ценната си кожа централноамериканският крокодил, известен още и като крокодил на Мореле, е преследван от бракониери, което е намалило значително броя му.

Крокодилът на Мореле обитава сладководни басейни и е разпространен в езерата, блатата и реките на Централна Америка. Зоологическата градина в Атланта и някои зоопаркове в Мексико се занимават успешно с развъждането на централноамериканския крокодил, чийто брой вече е с тенденция на възстановяване и поради активната дейност на природозащитните организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.