1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат нови правила за разглеждане на заявления за трансграничен превоз на отпадъци

Въвеждат нови правила за разглеждане на заявления за трансграничен превоз на отпадъци

Правилата са разработени с цел преодоляване на забавянето

Министърът на околната среда и водите Асен Личев утвърди нови Вътрешни правила за реда и начина за процедиране по постъпили заявления по нотификации за превоз на отпадъци за и от Република България в рамките на държавите членки на ЕС и за внос, износ и транзит на отпадъците от и към трети страни.

Правилата са разработени с цел преодоляване на забавянето по издаване на съгласия или повдигане на възражения по нотификации за трансграничен превоз на отпадъци, допуснато с въведена през юли 2020 г. административно утежнена процедура и довело до невъзможност да бъдат спазени сроковете относно превозите на отпадъци, регламентирани в Регламент (ЕО) №1013/2006 и Закона за управление на отпадъците.

Новите правила определят организацията и начина на процедиране на постъпилите заявления по нотификации за трансграничен превоз на отпадъци с цел оптимизиране на сроковете за издаване на решения и намаляване на административната тежест. С тяхното утвърждаване отпада досегашната практика за провеждане на заседания на комисия, което допълнително забавяше разглеждането на документите и издаването на решенията.

Процедурата ще се осъществява в оперативен порядък по електронна поща от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, дирекция „Правна“ и дирекция „Национален координационен център“ и ще завършва с доклад с препоръки към ресорния заместник-министър за предоставяне на съгласие или повдигане на възражение в съответствие с европейския регламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.