1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат постоянни цени за достъп на ВЕИ централите до преносните мрежи

Въвеждат постоянни цени за достъп на ВЕИ централите до преносните мрежи

Ангел Семерджиев: Приходите ще се ползват за “балансиране на системата”

Постоянни цени за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници до електроразпределителната и преносната мрежа ще бъдат въведени, когато се изчислят точните разходи на електроразпределителните дружества (ЕРП) за диспечерската дейност и поддръжката на подстанциите, както другите административни разходи по обслужването на системите. Това коментира вчера, 20 септември, пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод на протестите на инвеститори във ВЕИ мощности срещу новите такси, които енергийният регулатор въведе преди дни, предаде БТА.

Семерджиев обясни, че само един месец преди влизането в сила на новите преференциални цени за изкупуване на енергията от ВЕИ от 1 юли тази година към енергийната система са били присъединени повече от 500 мегавата. “Това е изключителен стрес за енергийната система, предизвиква и допълнителни разходи за електроразпределителните дружества”, посочи председателят на регулаторната комисия.

“Тези разходи в момента още се уточняват и изчисляват, затова сме определили временни цени. Когато се натрупат достатъчно данни, ще се определят и постоянни цени за достъп до мрежата и те ще отговарят на реалните разходи, предизвиквани от мощностите от ВЕИ”, допълни той.

С въвеждането на новите временни цени за достъп до мрежите ще се избегне ново поскъпване на тока, каза още Ангел Семерджиев. По думите му законът не забранява въвеждането на такива такси, с които да се покриват нарасналите разходи заради присъединените ВЕИ мощности.

Той подчерта, че електроразпределителните дружества няма да спечелят от въвеждането на новите цени, а приходите ще се ползват за “балансиране на системата”. Семерджиев не очаква и фалити на производители на ток от възобновяеми източници заради новите цени за достъп до мрежите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.