1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възможни са краткотрайни незначителни повишения на някои речни нива

Възможни са краткотрайни незначителни повишения на някои речни нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на места днес ще превали слаб дъжд. През нощта срещу четвъртък валежите ще са на повече места. Количествата ще са до 5-8 л/кв.м. В четвъртък преваляванията ще продължат, но ще са главно в западната половина от страната. Количествата на валежите ще са предимно между 1 и 5 л/кв.м., в отделни райони на Югозападна България –  до около 10 л/кв.м. В петък преди обяд на места в Западна България все още ще превалява. Количествата ще са до 5 л/кв.м.

През последното денонощие в по-голямата част от страната водните нива са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн), р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн), както и на р. Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн), където се извършват строителни дейности и има подприщване на реката в този участък. По-съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 7 см до + 25 см

Черноморски басейн: колебания от - 2 см до + 6 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 23 см до + 14 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 9 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн от днес се очакват повишения на речните нива в целия басейна, вследствие на валежи от дъжд. По-значителни краткотрайни повишенията на речните нива се очакват на 27 и 28 октомври във водосбора на р. Янтра и във водосборите на добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 26, 27 и 28 октомври, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. От днес, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на основната река при селищата Габрово, Велико Търново, Севлиево и във водосборите на притоците й р. Джулюница и р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 октомври водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: от вечерните часове днес до 28 октомври в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. По-значителни е възможно да бъдат повишенията на водните нива във водосборите на северночерноморските реки днес и на южночерноморските реки на 27/28 октомври.

Източнобеломорски басейн: днес и утре речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения. От вечерните часове днес и утре, в резултат на валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на наблюдаваните реки в басейна. По-съществени повишения са възможни на 27 октомври, в горното и средно течение на р. Марица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: от следобедните часове днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива във водосборите на наблюдаваните реки Места и Струма. По-съществени повишения, вследствие на валежи, се очакват на 28 октомври във водосбора на р. Струма (във водосборите на притоците й Сушичка, Цапаревска, Лебница, Струмешница).

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.