1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) привечер днес и през нощта срещу понеделник, на места в западните райони и Рило-Родопската област, ще има краткотрайни превалявания. Количествата ще са 3-8 л/кв.м, на места до 15 л/кв.м. Вероятност за по-интензивен валеж има в района на Кюстендил.В понеделник и вторник главно в Югозападна България ще има валежи, количествата – 5-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 18 до 8 ч. на 19 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а във водосборите на реките Провадийска (в долното течение), и Марица (в средното и долното течение), са около и над прага за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 4 см до + 1 см
Черноморски басейн: понижения с до - 2 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 22 см до + 8 см
Западнобеломорски басейн: понижения с до - 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн от днес, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосборите на реките Огоста, Искър – в средното и долното течение, Вит – в горното и средното течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества ще бъдат под прага за внимание; за водосбора на р. Янтра – водните количества ще бъдат под прага за внимание; за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна.

Черноморски басейн – днес и утре нивата на реките ще останат без съществена промяна.

Източнобеломорски басейн – нивата на реките в по-голяма част от басейна днес и утре ще се понижават. В понеделник, в резултат на  прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосборите на реките Марица – в горното течение и Арда – в горното течение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на река Черна при Смолян е възможно да се повиши и да премине жълтия праг за предупреждение вечерта на 23 септември.

Западнобеломорски басейн – от днес, в резултат на прогнозираните валежи са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Места – в средното и долното й течение и Струма – в горното течение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.