1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановява се движението на доброволците при защита на хората от пожари и бедствия

Възстановява се движението на доброволците при защита на хората от пожари и бедствия

В проекта за държавен бюджет за 2013 г. са предвидени около 1 200 хил. лв. като делегирана от държавата дейност

Възстановява се съществувалото в България "Доброволно движение", насочено към защита на хората от пожари, бедствия и други катастрофи. Това съобщава главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", в интервю за Радио "Фокус".

В навечерието на професионалния празник на българските огнеборци - 14-и септември, той напомня, че е издадена наредба на Министерски съвет по този въпрос.

"Основният ангажимент ще бъде, разбира се, в местната власт. Това са кметовете на общини, там ще се създават ядрата на доброволното движение, а обучението и методическата помощ ще бъде изцяло наша задача. Ще подкрепим 100 процента кметовете", казва гл. комисар Николов.

В проекта за държавен бюджет за 2013 г. са предвидени около 1 200 хил. лв. като делегирана от държавата дейност.

"Първите стъпки, колко и малки да са на пръв поглед, вече са направени. Надявам се, с този стратегически документ - стратегия, която до един месец ще изговорим още веднъж на национално ниво с Националното сдружение на общините, че ще постигнем по-добър резултат.

На въпроса как ще бъде осъществявана координацията с доброволческите отряди в случай на нужда, Николов отговаря: "Това е нещо, което все още не е решено, но в стратегическия документ е подсказано, че тези доброволни отряди, създадени към съответните общини, могат да се обединят в една асоциация на доброволните пожарникари - спасители.

Тази асоциация, заедно с Националното сдружение на общините в Република България и с подкрепата на областните управители, ще контактува с нас на национално ниво, за да можем да направим условията най-добри за нейното развитие, за развитието на доброволното движение."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.