1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановява се електрозахранването на селищата без ток в Западна България

Възстановява се електрозахранването на селищата без ток в Западна България

Най-тежко е положението в област Сливен и по Черноморието

Възстановява се електрозахранването на селищата без ток в Западна България, но се усложнява обстановката в Източна България, поради изместването на снежната буря на изток. Това показват данните на трите електроразпределителни дружества към момента, цитирани от БТА.

От 53 000 потребители в 91 населени места без ток в Западна България вчера, днес към 8.00 часа сутринта без ток са били 8 000 души в 21 населени места, а към момента без ток са около 5000 абоната, съобщи директорът на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ Божидар Гатев.

Проблемен остава районът на Своге и Етрополе, където има много висока снежна покривка и е обявено бедствено положение.

Имаме уверение от местните власти, че пътищата днес ще бъдат почистени и аварийните екипи на ЧЕЗ ще могат да възстановят захранването, добави Гатев.

В Североизточна България, обслужвана от Е.ОН, към 9.00 часа днес има 23 населени места и около 12 000 потребители без ток в областите Варна и Добрич. Без ток за момента е и част от село Николово, Русенско, но като цяло ситуацията в област Русе се подобрява, за сметка на усложняване на условията на изток към Черноморието.

От Е.ОН коментират, че за разлика от авариите при предишния силен снеговалеж в началото на януари, то сега проблем е основно силният вятър. Щетите, които той предизвиква не са толкова тежки, причините за авариите този път ще се отстранят по-бързо, уверяват оттам.

Към този момент 199 населени места са без ток на територията, обслужвана от ЕВН. Основната причина отново е силният, на места ураганен вятър.

Най-тежко е положението в област Сливен и по Черноморието. От ЕВН уточниха, че на останалите вчера без ток клиенти на дружеството захранването е било възстановено, а днес има изключвания по мрежата към други населени места заради движението на бурята на изток.

Някои от населените места, които в момента са без ток, са курортни комплекси със съвсем малко постоянни жители, съобщиха от ЕВН. От дружеството очакват до края на деня да не останат жители без ток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.