1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановяват дъбовите гори по Черноморското крайбрежие

Възстановяват дъбовите гори по Черноморското крайбрежие

Средствата са осигурени от финансовия инструмент LIFE+

Държавното ловно стопанство – Балчик изпълнява от 1 януари 2011 г. проект за възстановяване на местните видове дъбови гори по Черноморското крайбрежие. В последните години на ХХ век те изкуствено са заменяни с иглолистни. Средствата за тази дейност са осигурени от финансовия инструмент LIFE+ за 2009 г., съобщи БНР.

Проектът „Опазване и възстановяване на приоритетни дъбови местообитания по крайбрежието на Черно море” е на стойност 681 831 евро и се изпълнява 3 години – от януари 2011 г. до декември 2013 г. Бенефициент координатор на проекта е Държавно ловно стопанство – Балчик. Партньори са Държавно ловно стопанство – Несебър, Изпълнителна агенция по горите – София и Експериментална станция по дъбови гори – Бургас. Целта е демонстрация на добра практика за възстановяване и дългосрочно опазване на хабитати на местни видове дъб по Черноморското крайбрежие.

Държавното ловно стопанство – Балчик се грижи по този проект за пет приоритетни типа месторастенe на български видове дъб в прилежащите зони на Черно море. Дейностите се изпълняват в две целеви области (по регламента на Европейския съюз – за хабитатите и за птиците), които попадат в защитени зони от мрежата “Натура 2000”. Това са зоните „Долината на р. Батова” и „Емине-Иракли” по Регламента на ЕС за хабитатите и „Батова” – по Регламента на ЕС за птиците.

В разсадник се отглеждат 400 000 дъбови фиданки, които ще се залесят на площ от 1150 дка, от които 950 дка край Балчик и 200 дка на Емине-Иракли. Основната част от зелесяването обаче ще се извърши с жълъди. За целта ще бъдат събрани 10 тона жълъди от местни видове дъб, на които се изследва генетичната структура. Семената с най-високи нива на устойчивост и с най-високо качество се използват за възстановяване на естественото дъбово месторастене.

Очакваният резултат е възстановяване на исторически съществувалите по тези места видове дъб, което ще даде защита и подслон за местните диви животни. По този начин ще се намали неблагоприятното въздействие върху най-увредените територии, ще се възстанови способността им да поддържат естествено равновесие на основата на местни видове дъб, а не на привнесени чужди дървесни видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.