1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановяват водната лилия в парк "Персина"

Възстановяват водната лилия в парк "Персина"

Инициативата е на служителите на парка и на международната природозащитна организация WWF

Възстановяването на водната лилия в Природен парк "Персина" е новата инициатива на служителите на парка и на международната природозащитна организация WWF, съобщават природозащитниците.

Вече 10 екземпляра от рядкото растение са прехвърлени от Малък Преславец в Писченското и Мъртвото блато на Природен парк "Персина". Прехвърлянето е направено с цел развитие на популацията на растението.

Освен в Природен парк "Персина", водната линия, която е известна още като бяла водна роза, се среща и в други влажни райони на страната, но изчезва поради унищожаване на блатата. Именно този фактор е оказал най-голямо въздействие за сегашното положение в Природен парк "Персина".

Възстановяването на водната лилия става под контрола на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе по програма, одобрена от Министерството на околната среда и водите. Работата е финансирана от програма LIFE+ на Европейския съюз по проект на Изпълнителна агенция по горите и WWF за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания в 10 от българските природни паркове.

Планира се още 4 растителни вида да бъдат възстановени в Природен парк "Персина" като част от това природно местообитание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.