1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вдига се такса смет за гражданите

Вдига се такса смет за гражданите

С 15% ще се увеличат разходите на общините за всеки тон депониран отпадък

Такса смет за гражданите ще се вдигне. Причината за това е неизпълнение на задълженията по Закона за управление на отпадъците за изграждане в срок до 13 юли 2014 година на общински площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата.

Заради процедурни пречки, заседанието, насрочено за 10.07.2014 г. на парламентарната Комисията по околна среда и водите се провали. В резултат на това депутатите не разгледаха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. В него се предлагаха някои много важни отсрочки на задълженията на общините за изграждане на общинските площадки, както и за задължението на гражданите, които трябва от 13 юли да предават металните си отпадъци на тези общински площадки, които на практика не съществуват и не са изградени.

Законът за управление на отпадъци задължава кметовете на общините да изградят площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата, в населените места с население, по-голямо от 10 000 жители.

Срокът за изпълнението изтече на 13 юли 2014 година. В този срок общините е трябвало да осигурят общинските площадки.

За неспазване на това задължение се предвижда размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който общините заплащат, да се увеличава с 15 на сто всяка година до осигуряване на общински площадки.

Съгласно Закона, разходите за всички дейности по чл. 19 ЗУО (в т.ч. и увеличаването на отчисленията) са за сметка на такса битови отпадъци, което означава, че това неизпълнение автоматично ще доведе и до увеличаване на таксите за гражданите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.