1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вдигат отново 700-годишния бряст край русенското село Нисово

Вдигат отново 700-годишния бряст край русенското село Нисово

Снимка:

Вековното дърво ще бъде поставено на специален постамент

700-годишният бряст край русенското село Нисово, който бе съборен от дъждовете и влагата през пролетта, ще бъде вдигнат отново, съобщи главният експерт от дирекцията на Природен парк "Русенски Лом" Цонка Христова, цитирана от actualno.com.

Вековното дърво ще бъде поставено на специален постамент, ще бъде обработено срещу дървояди и ще бъде превърнато в своеобразен музей, пише БГНЕС.

Тъй като край брястът, който е известен като "Дървото на желанията", има израснали няколко негови фиданки, една от тях ще бъде оградена и отглеждана специално. Тя ще носи името "Продължителя", каза Христова. Маршрутът, по който се стига до бряста, ще бъде леко променен и ще минава над рибарниците в района, откъдето ще могат да се гледат птици.

Това е част от намеренията на Природния парк, свързани с развитието на туризма край Нисово и в Поломието. На 31 август ще бъде открит официално нов природозащитен комплекс с посетителски център и център за оказване на спешна помощ на изпаднали в беда животни. Там ще има лаборатория, две клетки за болни животни, адаптивна клетка в скалите за скалните обитатели, а отделно ще има и клетка за климатични наблюдения. През уикенда започва почистването на река Черни Лом, за да може да се правят спускания с кану, ще бъдат почистени черните пътища за туристическите маршрути и отделно ще бъде изграден маршрут с името "Голата могила".

Интересът към Поломието се възражда и всички хотели и места за настаняване в района са пълни, отчитат от Природния парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.