1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ бумът ще затрудни електропреносната система?

ВЕИ бумът ще затрудни електропреносната система?

ДКЕВР издава лицензии за централи с мощност над 5 мегавата и се съобразява със становищата на НЕК и ЕСО дали мрежата има необходимия капацитет

Ако се осъществят голяма част от проектите за централи от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, за които има издадени становища и подписани предварителни договори, биха се създали проблеми както за електропреносната система, така и за цените на тока, защото компонентата "зелена енергия" ще се увеличи. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

ДКЕВР издава лицензии за централи с мощност над 5 мегавата и се съобразява със становищата на НЕК и ЕСО дали мрежата има необходимия капацитет и на какъв режим ще работи присъединената мощност. Според Семерджиев обаче проблем ще създадат малките централи, за които са подписани предварителни договори и за които не се изисква издаването на лицензия от комисията - държавен регулатор. Всички мрежови предприятия - електроразпределителни дружества и НЕК, когато получат заявления за присъединяване на дадена централа, правят анализ на възможностите на мрежата и казват дали централата може да бъде присъединена и къде и по какъв начин, обясни Семерджиев. При издаването на тези становища мрежовите оператори поемат ангажимент и отказват на следващ инвеститор, който иска да се присъедини в същата точка. В този смисъл операторите носят отговорност за подписания договор и би трябвало да плащат неустойки, ако не си изпълнят задълженията, каза председателят на ДКЕВР.

Според Семерджиев е необходимо да се направи анализ по отношение на окончателните договори за присъединяване на централи от ВЕИ, а следващите разрешения за присъединяване да се съобразяват с Националния план за ВЕИ, който предстои да бъде приет. За огромната част от проектите, които са получили одобрение от операторите и фигурират като проекти за осъществяване, няма финансово осигуряване и това е друг основен проблем, посочи Семерджиев. Той каза, че много голям брой фирми са се насочили към развиване на дейност в тази сфера, но малко от тях имат осигурен финансов ресурс. По отношение на НЕК ДКЕВР ще проверява дали предприятието е изпълнило задълженията си по ЗОП и дали при обявяване на поръчки са достигнати пазарните цени. Досега няма данни НЕК да е нарушавала този ред, каза Семерджиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.