1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ проект в Шотландия може да осигури енергия за един милион домакинства

ВЕИ проект в Шотландия може да осигури енергия за един милион домакинства

Титлата „най-голямата офшорна вятърна ферма в света“ е обект на постоянни спорове

Титлата „най-голямата офшорна вятърна ферма в света“ е обект на постоянни спорове и доста места по света искат да се окичат с нея – от фермата Thanet с нейните 100 турбини в Северно море до Lonon Array с нейните 175 турбини.  Сега Moray Offshore Renewables в Шотландия се надява да ги бие и двете, планирайки изграждането на три морски вятърни централи, разположени на 22 км от брега на Кайтнес. Там ще има общо 339 турбини. Стойността на проекта е 4,5 млрд. лири. Централата ще може да осигури енергия за един милион домакинства в Шотландия.

Проектът е разделен на две различни части – офшорна централа и електропреносна инфраструктура. Тази система ще изпраща електрическата енергия от Moray до сушата, където тя да може да се използва от домашни и промишлени потребители, пише greentech.bg.

Вятърният парк се очаква да генерира 1500 MW (1,5 GW), като всяка от трите части на фермата ще произвежда 500 MW. В изявление Moray Offshore Renewables заяви, че „има много положителни причини“ избраното място да е добър избор на това пространство за развитието на офшорна вятърна енергия.

Разбира се, очаква се шотландското правителство да има последната дума за решението за изграждането на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.