1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ-централите разполагат с три дни за избор на енергийно дружество, което да ги координира

ВЕИ-централите разполагат с три дни за избор на енергийно дружество, което да ги координира

Производители на екоенергия се оплакаха, че не са виждали проектите на договорите за участие в балансиращия пазар

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) даде три дни на зелените електроцентрали, за да подпишат договори, които все още не са виждали, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

В понеделник регулаторът излезе с указания и даде срок на  зелените централи и когенерационните инсталации да подпишат до 24 януари договори за участие в балансираща група с Националната електрическа компания (НЕК) и трите регионални снабдителни фирми EVN, ЧЕЗ и "Енерго-про".

Ако досега централите не са си избрали балансираща група, те служебно се причисляват към една от групите, управлявани от НЕК или трите ЕРП-та. Инвеститорите подозират, че целта е да бъдат лишени от реален избор на енергийно дружество, което да ги координира и балансира енергийната система, а такова да им бъде наложено административно.

"Практически е невъзможно 2000 фирми в рамките на 2 дни да подпишат тези договори", каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. 

Производители на екоенергия се оплакаха, че регулаторът не е публикувал методиката за разпределение на разходите по баланасиране. Те не са виждали проектите на договорите за участие в балансиращия пазар. Русенова обясни, че такъв са изпратили от НЕК, но инвеститорите във ВЕИ не били съгласни с всички условия в него. 

Целта на балансиращия пазар е да покрива отклоненията от предварителните разчети за производство и потребление на ток. При ВЕИ - централите отклоненията са по-големи, отколкото при конвенционалните, защото вятърът и слънцето са непостоянни. Досега тези т.нар. небаланси се покриваха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и другите мрежови компании.

 

Етикети ВЕИ, ДКЕВР, НЕК, ЕСО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.