1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вековна черница и два ореха ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината"

Вековна черница и два ореха ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината"

Гласуването ще се проведе в началото на 2013-та

Вековна черница и два ореха в с. Глушник, Сливенско, ще представят България в международния конкурс "Европейско дърво на годината" като ще се състезава с националните победители на Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция.

Гласуването за конкурса "Европейско дърво на годината 2013” ще се проведе в началото на 2013-та и в него ще могат да участват всички победители от страните участнички.

Вотът на 1111 души определи дърветата в с. Глушник за най-харесваните дървета в България за 2012 г., в националния конкурс "Дърво с корен” на Фондация "ЕкоОбщност”. Победителят бе излъчен с електронно гласуване измежду 10-те най-добри предложения, постъпили тази година, от общо 47 номинации от цялата страна, пише inews.bg.

"Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, споделя още с номинацията си Стефан Стефанов от гр. Сливен. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна.

На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан - само на няколко километра северно от с. Глушник.

Археологът доц. д.и.н. Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател и познавач на Сливенския край потвърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани. И трите дървета са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите през м. август тази година.

Второ място в националния конкурс заеха черниците в местността Черничките в Златарица, номинирани от Клуб "Млад природолюбител" към СОУ "Св. Св.Кирил и Методий", гр. Златарица, а на трето място, със 722 гласа, остана хилядолетният чинар от с. Белащица, Пловдивско, номиниран от Валентина Псалтирова и Христо Христов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.