1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания иска от ЕС по-голямо намаляване на емисиите

Великобритания иска от ЕС по-голямо намаляване на емисиите

През 2009 г. европейските лидери се договориха емисиите да бъдат намалени с 20% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г.

Великобритания ще настоява за по-голямо намаляване на парниковите емисии в целия Европейски съюз, съобщи BBC. Новото британско правителство иска намаляване на емисиите с 30% до 2020 г. вместо с 20%, каквато е сегашната цел на ЕС пише dnevnik.bg.

През 2009 г. европейските лидери се договориха емисиите да бъдат намалени с 20% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г., като оставиха "вратичка" за по-амбициозната цел - 30% съкращаване на вредните емисии. Условието беше да се постигне ново глобално и обвързващо споразумение за климата. На конференцията в Копенхаген миналия декември такова споразумение не беше постигнато. Световната финансова и икономическа криза обаче спомогна за намаляване на емисиите във всички европейски държави и направи 30-те процента постижима цел.Природозащитници от различни страни настояват пред правителствата да се ангажират с по-високата цел, за да може Европа да затвърди позициите си на лидер в борбата с климатичните промени.

По-рано страни членки на ЕС като Румъния се обявиха против допълнителни ангажименти по отношение на въглеродните емисии без другите глобални сили да предприемат подобна мярка. Великобритания е една от страните, които се наемат да намалят емисиите си с 30% до 2020 г. Част от планираните мерки за постигане целта са субсидии за въвеждането в експлоатация на екотехнологии. Кабинетът на Дейвъд Камерън ще залага също и на инвестициите в проекти за възобновяема енергия. Лондон обмисля да въведе и минимален праг за цената на въглеродните квоти, под който не могат да бъдат сключвани сделки. Очаква се правителството да се откаже от строежа на нови писти на някои от най-големите британски летища като "Хийтроу" и "Гетуик".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.