1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания избра четирите места, където да създаде нови „еко” градове

Великобритания избра четирите места, където да създаде нови „еко” градове

Всеки един от еко-градовете ще има 20 000 домове


Четирите нови градове ще бъдат проектирани, така че да отговарят на жилищните нужди, като едновременно с това изпълняват най-високите екологични стандарти, предаде Индипендънт. Подборът е продължил 2 години и първоначално са обхванати 15 места. Много от тях не са срещнали обществена подкрепа. Част от екологичните организации и местните жители са обвинявали правителството, че ще унищожи зелени площи, за да създаде градове, макар и екологични, съобщава goodnews.

Това са първите нови градове във Великобритания, които ще бъдат построени от 40 години насам. Те ще се намират в Whitehill Bordon в Хемпшир, северозападен Bicester в Оксфордшир, Rackheath в Норфолк и China Clay Community scheme в Корнуол. Местните власти там подкрепят проектите. Правителството се е постарало да избере от списъка местата, на които ще е необходимо минимално въздействие върху дивата природа и селскостопанските райони.

Новите градове ще отговарят на високите екологични стандарти за устойчивост,

с ниски или нулеви въглеродни технологии, най-съвременни системи за водоснабдяване и рециклиране, „еко” обществен транспорт и ще трябва да имат от 30 до 50 % жилищни зони, като част от опитите на правителството да се справи с кризата с жилищата.

Въпреки очевидните плюсове, които ще донесат новите градове, идеята бе остро разкритикувана от либерал - демократите и торите. Те смятат, че правителството налага мнението си на местните власти и население и унищожава природа, за да създаде град, което не би могло да бъде екологично. Те смятат, че част от новите схеми са неустойчиви, ще бъдат наложени насила и са обречени на неуспех.

В допълнение към четирите, които вече са избрани, има идея още две места да се присъединят - Rossington в Южен Йоркшир и Североизточен Elsenham в Есекс. Те имат потенциал да бъдат еко-градове, според правителството, но ще е необходима повече работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.