1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Велосипедна алея ще свърже Созопол и Несебър

Велосипедна алея ще свърже Созопол и Несебър

Проектът вече е подготвен от общинските експерти

Около 25 млн. лв. е размерът на инвестицията, необходима за изграждането на велосипедна алея, която трябва да свърже Созопол и Несебър. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на неотдавнашната си среща с министъра по управлението на европейските фондове Томислав Дончев. Според предварителния проект алеята ще преминава по протежението на целия залив през Бургас и Поморие, пише "Дневник".

Проектът за велоалеята вече е подготвен от общинските експерти, а финансирането му е включено в плановете за следващия програмен период и трябва да бъде част от бюджета на проекта за изграждане на система за интегриран градски транспорт в Бургас.

До момента в града вече има около 8 километра алеи за велосипедисти, по-голямата част от които се намират на територията на приморския парк в града. По данни на общинската администрация до 2013г. тяхната дължина трябва да достигне най-малко 20 километра. За да се свърже Бургас със Созопол обаче ще е нужно допълнително 30 км. трасе, пригодено за придвижване с велосипед.

Според Димитър Николов изграждането на градски велосипедни трасета ще позволи придвижването с този вид транспорт от всички квартали на града до центъра му. Част от реализацията на този проект са паркинг устройствата за велосипеди, които вече са разположени в различни възлови точки на широкия градски център. Те могат да се ползват срещу заплащане или абонамент, каквато е практиката и в някой от големите европейски градове като Париж, Брюксел и Барселона. Според Димитър Николов за обслужването на тази дейност ще бъдат открити около 50 работни места, които ще бъдат предоставени на хора в неравностойно положение.

След като дължината на велоалеите в Бургас вече достигна повече от 10 километра градът се оказа абсолютен първенец сред останалите големи административни центрове в страната. Тази част от транспортната инфраструктура на Бургас трябва да бъде утроена до 2013 г. с а инвестицията в нея за достигне 3.8 млн. лв.

Стратегията за устойчиво развитие на Бургас до 2020 г. предвижда намаляването на емисиите на въглероден двуокис да достигне 25%. Сред мерките, с която трябва да се постигне реално намаляване на емитираните в атмосферата на парникови газове е именно реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Част от него е създаването на условия за придвижване с велосипеди, озеленяването, изграждането на екозони и намаляване на трафика в централната част на града.

През миналата година в Бургас бе регистрирано и сдружението "Велосипеден град", чиято основна дейност е да насочва вниманието на бургазлии към предимствата на велосипедния транспорт и да прави видим ефекта от изградената до този момент инфраструктура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.