1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ветрогенераторите убиват милиарди насекоми

Ветрогенераторите убиват милиарди насекоми

Според учените екологичните производители на електроенергия допринасят за изчезването на популациите от насекоми

Ветрогенераторите могат да бъдат опасни и за насекомите, а не само за птиците. Това твърди изследване на Германския център за въздухоплаване.

Известно е, че перките на ветрогенераторите могат да се окажат смъртоносни за птици и прилепи. Симулацията на Центъра по въздухоплаване, представена в Берлин, показва, че тези смятани за екологични производители на електроенергия допринасят до голяма степен за изчезването на популациите от насекоми.

Според учените всяка година умират около 1200 тона насекоми, което всъщност е значително по-малко от количеството, изядено от птици за една година. Според изчисленията на екоорганизацията НАБУ то ежегодно достига около 400 хиляди тона.

Авторите на компютърната симулация на Центъра за въздухоплаване признават, че не могат да посочат точно как се отразяват роторите върху общата популация от насекоми. Изчисленията им се базират върху площта, покрита от перките на 31 хиляди ветрогенератора, работили в Германия през 2017 година. При въртене тези перки покриват 158 милиона квадратни метра. За периода от април до октомври, най-активният сезон за насекомите, през инсталациите минават около осем милиона кубически метра въздух. В един кубически метър се съдържат близо 9 килограма насекоми, от които повечето оцеляват при среща с генераторите. В перките се удрят 5 процента, или общо 1200 тона. Това се равнява на 5-6 милиарда пчели, оси, бръмбари и мухи всеки ден от топлия сезон.

Далеч по-точни са сметките при загиналите птици и прилепи. За периода от 2002 година насам са преброени 3900 птици, умрели след сблъсък с перките, най-често чайки, гълъби и патици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.