1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Видин получи 17,9 млн. лв. за довършване на пречиствателна станция

Видин получи 17,9 млн. лв. за довършване на пречиствателна станция

Снимка:

Договорът за безвъзмездната финансова помощ беше подписан от министър Ивелина Василева и кмета Огнян Ценков

Министерството на околната среда и водите предостави 17,9 млн. лв. на община Видин чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за изпълнение на втора фаза от водния цикъл на града. Договорът за  безвъзмездната финансова помощ беше подписан от министър Ивелина Василева и кмета Огнян Ценков.

„Заложените в проекта водопровод и канализация бяха изпълнени, но за жалост с пречиствателната станция това не се получи, само 30-40% са изградени", каза министър Василева.

"Ако не бяхме успели да фазираме проекта и да отпуснем безвъзмездно 17,9 млн. лв.,  община Видин или трябваше да ги осигури от бюджета си, за да довърши строителството, или трябваше да върне вече изхарчените 50 млн. лв. в първата фаза. Поради финансовото състояние на общината това би било немислимо“, подчерта министърът.

Общата стойност на инвестицията за водния цикъл на Видин е 72,3 млн. лв. По първата фаза беше извършена рехабилитация и разширение на 26,5 км канализация и водопроводи.

Новото съоръжение ще обслужва 48 000 жители и ще осигури екологосъобразно пречистване на градските отпадъчни води. Ще се ограничи рискът от попадане на замърсители в подземните водоизточници. Ще се осигурят по-добри условия за туризъм и бизнес.

Предстои общината  да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Договорът с досегашния изпълнител беше прекратен.

Министър Василева подчерта, че приоритет на правителството е грижата за Северозападна България. По ОПОС 2007-2013 г. в региона са изградени 11 пречиствателни станции за отпадъчни води и 4 Регионални системи за управление на отпадъците, с което инвестициите в екологична инфраструктура надхвърлят 600 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.