1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВиК дружества искат повишаване на цената на водата

ВиК дружества искат повишаване на цената на водата

Това съобщи председателят на държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев

Десет ВиК дружества са подали заявления за поскъпване на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите, съобщи председателят на държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Сред поискалите повишаване на цената са дружествата в София, Пловдив, Хасково, Разград, Монтана. Всички заявления се разглеждат и се прави оценка дали са изпълнени показателите за качество на услугата, каза Семерджиев. Оценяват се не само направените инвестиции, но и постигнатият ефект, коментира още той.

Според него повечето дружества нямат основание за такива искания или поне не в предложения от тях размер. Семерджиев даде пример с "ВиК - Видин", където през миналата седмица комисията е постановила минимално увеличение на цената на водата вместо искания от дружеството процент.

Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, каза Семерджиев. Семерджиев съобщи, че "Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма.

Един от факторите, който няма как да не се отрази върху цената на водата, е ръстът на инфлацията, посочи още председателят на регулатора. Той прогнозира, че с повишаване на ефективността на ВиК услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.