1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВиК инфраструктурата на град Банско ще бъде модернизирана с 89,5 млн. лева

ВиК инфраструктурата на град Банско ще бъде модернизирана с 89,5 млн. лева

Предвидено е строителство на нова пречиствателна станция за отпадъчни води

ВиК инфраструктурата на град Банско ще бъде модернизирана с 89,5 млн. лева от Оперативна програма "Околна среда", съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По проекта е предвидено строителство на нова пречиствателна станция за отпадъчни води с капацитет 30 хил. еквивалент жители. Ще бъде изградена общо 27 км канализационна мрежа и 14 км водоснабдителна мрежа. Очаква се намаляване загубите на вода, които са около 42% и подобряване на качеството на питейната вода. Ще се повиши делът на населението, включено към канализационната система на общината.

Към настоящия момент на територията на гр. Банско не е изградена пречиствателна станция за отпадъчни води. Чрез изграждане на необходимата базова инфраструктура за отвеждане и третиране на отпадъчните води ще се намали и заустването им в р. Глазне и съответно в речния басейн на р. Места.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Банско ще подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта. Събитието ще се състои на 1 август 2012 г., от 13.30 часа, в сградата на община Банско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.