1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВиК мрежа в Попово за 28 млн. лв.

ВиК мрежа в Попово за 28 млн. лв.

Към съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води ще има съоръжение за отстраняване на фосфора

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Попово д-р Людмил Веселинов са подписали договор за строителството на водна инфраструктура на стойност 28,5 млн. лева, осигурени от оперативната програма "Околна среда". Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

С евросредствата ще се завърши ВиК мрежата на града - близо осем километра канализация, 6 км водопровод и 7 км колектори. Ще се изгради и 1,5 км ВиК мрежа в кв. "Невски" и 1,3 км в кв. "Сеячи". Към съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води ще има съоръжение за отстраняване на фосфора. Така ще се осигури пълно пречистване на битовите води, които се вливат в река Поповска, определена като "чувствителна зона", отбелязват от ведомството.

Сред края на строителството в средата на 2014 г. цялото население на Попово ще може да ползва канализационната мрежа, ще се подобри качеството на питейната вода и ще се намалят загубите по водопроводната мрежа. Общината кандидатства по процедура, насочена към бенефициентите с по-слаба подготовка. По нея има сключени шест договора за 229 млн. лв. с Радомир, Левски, Разлог, Чирпан, Айтос и Дряново. В оценка са 12 проектни предложения за 333 млн. лв. на Тутракан, Дулово, Разград, Бургас /кв. Меден рудник и кв. Сарафово/, Нова Загора, Пазарджик, Елхово, Варна /к. к. "Златни пясъци"), Балчик (за града и к. к. "Албена") и Ихтиман, а в най-скоро време ще се одобрят още два проекта за 102 млн. лв. - на Елин Пелин и Смолян.

По другата отворена процедура за общини с готови проекти за строителството на ВиК инфраструктура в оценка са предложения за 340 млн. лева на Трявна, Столична община, Тервел, Козлодуй, Кнежа, Пирдоп, Средец, Хисаря, Кричим, Пещера, Монтана, Велики Преслав и Ловеч. Общо по двете схеми внесените проекти са на стойност около 1 млрд. лева. Реализацията им трябва да завърши до края на 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.