1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вируси от праисторията могат да се завърнат заради климатичните промени

Вируси от праисторията могат да се завърнат заради климатичните промени

Група учени от няколко държави са достигнали до това заключение

Непознати или смятани за практически изчезнали вируси от праисторията могат да се завърнат благодарение на климатичните промени. Група учени от няколко държави са достигнали до това заключение след провеждането на международно проучване, съобщава Националната академия на науките на САЩ.

Като част от експеримента учените са взели проба замръзнала почва от Сибир. В нея е имало клетки на вируса Pithovirus sibericum, който е бил в замръзнало състояние повече от 30 хил. години.

Простото излагане на по-топли температури е било достатъчно за вируса да се съживи. Той дори веднага е инфектирал едноклетъчни организми, които са били поставени в близост до него. Според Жан-Мишел Клавери, ръководител на проучването, това откритие поставя под съмнение концепцията за изчезване на вирусите, пише "Дневник".

"Може и да успеем да премахнем вируси от повърхността на планетата. Но това не означава, че някъде няма да остане жива частица от него", признава Клавери. Откритието на екипа подсказва и за риск от появата на стари, но непознати за човечеството вируси в близко бъдеще, тъй като климатичните промени вече имат своето сериозно отражение върху ледената шапка на планетата.

Откритият в Сибир вирус е от фамилията на гигантските вируси. Тестовете до момента показват, че той не застрашава човешкото здраве. Въпреки това Клавери и колегите му предупреждават, че някой от следващите вируси може и да се окаже рисков.

Добрата новина е, че откритието позволява и ускоряване на процеса по описване и изучаване на други гигантски вируси, които може да се появят. Необходимо е единствено да се вземе ДНК проба, за да бъдат каталогизирани. По този начин учените ще имат повече информация за възможните рискове от даден вирус, ако той се съживи.

Специалистите споделят, че няма как да се предположи колко и какви праисторически вируси може да съществуват или да се съживят при евентуално затопляне на региона, в който се намират. Те допълват, че вируси могат да се открият навсякъде, където има форми на живот. Но предлагат, че би било добра идея да се разработят по-строги методи за здравен контрол на хората, които работят в подобни места, например миньори в отдалечените части на Сибир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.