1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Висока температура- причина за умрялата риба във Варненското езеро

Висока температура- причина за умрялата риба във Варненското езеро

Част от рибата е отнесена навътре в морето

Голям брой измряла риба е изплувала край брега на Варненското езеро. Масовият мор на попчета и писия е забелязан на 20 август в района на яхтено пристанище Туртура Марина, съобщават от РИОСВ - Варна.

Риби с размери 5-10 см са покрили яхтеното пристанище по цялото му протежение. Някои от изплувалите екземпляри са били живи. Вследствие на настъпилия прилив в следобедните часове, част от измрялата риба е била отнесена навътре в морето.

Причината за мъртвата риба в езерото не била замърсяване на водите, установили са от РИОСВ, след съвместна проверка с експерти от Басейнова дирекция и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция „Околна среда". Направеният оглед не е установил брегови източници на замърсяване, нито изтичане на отпадъчни води от плавателни съдове в морето.

Според специалистите причината за измирането на рибата е високата температура на водата и ниското кислородно съдържание в нея.

Взета е водна проба от водите в района по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и нефтопродукти.

Резултатите се анализират в Регионална лаборатория-Варна към Изпълнителна агенция по околна среда. От контролираните показатели към момента са налични данни за: pH = 7,91 (в нормите),температура на водата = 25,8 °С, съдържание на кислород = 3,34 (под нормата). Резултатите по останалите показатели ще се очаква да бъдат готови на 26 август.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.