1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Високата вълна по река Дунав се очаква да стигне до България около 14 юни

Високата вълна по река Дунав се очаква да стигне до България около 14 юни

Снимка:

Кристалина Георгиева: Няма опасност от наводнения у нас

Високата вълна по река Дунав, заляла Централна Европа, се очаква да стигне до България около 14 юни. Това съобщи във Варна европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от Дарик радио. Положението все още е сериозно, но прогнозата е, че няма опасност от наводнения у нас, добави Георгиева.

„Днес трябва да е пиковият ден за района на Братислава. Очаква се наводненията да стигнат до Будапеща около 10-ти юни, а високите води след това да дойдат до Сърбия, България и Румъния около 14-ти юни. Прогнозите засега са положението да бъде относително по-добро, по-спокойно, отколкото предишните дни“, уточни еврокомисарят.

Кристалина Георгиева увери, че финансова помощ за пострадалите от бедствието страни ще има. Такава помощ, по думите й, се осъществява от Фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на Европейската комисия.

„Само когато се направи пълна оценка на щетите, ще знаем дали те са в размера, който предполага помощ от този фонд, и ако да, колко точно ще бъде необходимо. Едва тогава се обръщаме към страните-членки да финансират тази помощ“, посочи европейският комисар.

Помощта, която трите най-сериозно засегнати страни – Германия, Чехия и Австрия, са потърсили досега, е да получават надеждна информация от европейския център, който разполага със сателитно наблюдение.

„Ако има нужда от повече помощ, ние сме готови да я предоставим. Не е изключено да бъдат мобилизирани допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията. Имаме 30 екипа точно за борба с наводнения, които са в готовност при необходимост да се притекат“, каза още еврокомисарят.

Във Варна Кристалина Георгиева откри информационен център на Европейския съюз "Европа директно". Целта на центъра е да се осигури достъпна и бърза информация на гражданите по всички европейски въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.