1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Високотехнологични дървета за чист въздух

Високотехнологични дървета за чист въздух

Данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че над 90 % от населението живеят в райони, където качеството на въздуха не отговаря на стандартите, определени в нейните насоки.

С финансиране от ЕС германското стартиращо предприятие Green City Solutions разработва CityTree — интелигентен филтър за пречистване на въздуха, изработен от мъх. Той осигурява по-чист и по-свеж въздух на места, където няма зеленина.

Жизненоважна част от градоустройството на утрешния ден

Според СЗО замърсяването на въздуха е причина за смъртта на близо 7 млн. души годишно. Пет години след създаването на Green City Solutions повече от 50 филтъра CityTree освежават въздуха в градове из цяла Европа. Създадените на базата на мъх филтри в модулите CityTree пречистват въздуха, а големите листа на мъха го охлаждат, като причиняват изпаряване на влагата. Вентилатори насочват въздуха към мъховите растения, за да се постигне максимален резултат. Съществуват планове за поставяне на модулите на фасадите на сгради и на други места, например входове на тунели. Това ще стане възможно благодарение на финансирането от ЕС и подкрепата от програми за ускоряване на развитието. Като се има предвид, че се очаква до 2030 г. около 60 % от световното население да живее в градски райони, тази нова технология може да допринесе за по-чист въздух в градовете.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.