1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вицепремиерът Борислав Сандов обсъди с президента Румен Радев перспективите за развитие на зелена икономика

Вицепремиерът Борислав Сандов обсъди с президента Румен Радев перспективите за развитие на зелена икономика

Новият екип на МОСВ си поставя като непосредствена и най-важна цел да предприеме всички възможни стъпки, за да се изпълнят изискванията и предписанията на ЕК и да се предотвратят наказания

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обсъди вчера с президента Румен Радев възможностите за сътрудничество в сферата на климатичната дипломация и грижата за опазването на природата. Срещата се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на министър Борислав Сандов.

Румен Радев и Борислав Сандов изразиха обща позиция, че развитието на икономиката трябва да се постига с грижа към околната среда и опазване на природните ресурси. Те обсъдиха механизмите за изграждане на „зелена” икономика и постигане на разумен баланс при извършването на този преход. 

„В сферата на екологията българските граждани имат високи очаквания за по-чист въздух, за спиране на варварската сеч в горите и замърсяването на водите, за опазване на биоразнообразието, съхраняване на българската природа”, посочи Румен Радев. По думите на президента, досега са водени фиктивни екологични политики, а като предизвикателство той открои справянето с наказателните процедури към страната ни от Европейската комисия в сектор „Околна среда“. 

В отговор министър Сандов изтъкна, че новият екип на МОСВ си поставя като непосредствена и най-важна цел да предприеме всички възможни стъпки, за да се изпълнят изискванията и предписанията на Европейската комисия и да се предотвратят наказания по тези процедури, където това е възможно.

На срещата бяха обсъдени възможностите за борба с климатичните промени, сред които и възстановяване и съхранение на горските територии. Министър Сандов получи подкрепа от президента за инициативата си да стартира национална кампания по залесяване чрез засаждане на 100 милиона дървета до 2030 г., с която България се присъединява към общоевропейска кампания по залесяване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.