1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Властите във Великобритания се опитват да намалят разходите за електроенергия

Властите във Великобритания се опитват да намалят разходите за електроенергия

Големи райони от страната тънат в мрак през нощта, тъй като градските управи изключват уличното осветление на все повече места

Големи райони от Великобритания тънат в мрак през нощта, тъй като градските управи изключват уличното осветление на все повече места, съобщава британският в. "Сънди телеграф".

Властите изключват осветлението на шосета и главни пътища, в централните части на градове и по квартални улици, на алеи за пешеходци и колоездачи, защото се опитват да намалят разходите за електроенергия и да изпълнят целите за ограничаване на въглеродните емисии.

Светлините започват да се гасят от 21 ч. Тези действия се предприемат въпреки опасенията на активисти и полицията, че може да доведат до увеличаване на злополуките и престъпленията по пътищата. Разследване на изданието установило, че голяма част от общинските съвети решават да изключват осветлението през нощта във време, когато според тях то не е толкова нужно, а други поставят лампи, чиято светлина може да бъде намалявана.

Местните власти пък казват, че тези мерки помагат да се ограничат разходите за електроенергия в момент, когато цените й продължават да се покачват. През последните седмици няколко големи енергийни компании обявиха повишение на цените. Някои общински съвети очакват да спестят чрез тази мярка стотици хиляди лири.

Част от тях обаче признават, че може да не успеят да спестят пари през следващите четири-пет години заради разходите за поставяне на ново осветление, превключватели за регулиране на светлинното излъчване и сложни системи за контрол.

Критици казват, че харченето на пари, за да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии, е прахосване на държавни средства във време на рецесия, отбелязва "Сънди телеграф".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.