1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Внасяме белоглави лешояди от Испания

Внасяме белоглави лешояди от Испания

Лешоядите се аклиматизират в спасителния център на организацията „Зелени Балкани”

В ход е проект, в който взема участие организацията „Зелени Балкани”, целта му е реинтродукцията на изчезнали видове в страната, сподели управителят на спасителния център за диви животни към организацията „Зелени Балкани” Ивайло Клисуров. Той счита, че човешката дейност се е отразила на биологичното разнообразие на страната най-сериозно през 60-те и 70-те години на миналия век. „Това са ДДТ годините, когато са разхвърляни много отрови. Тогава хората не са се замисляли толкова много. Не са предполагали, че решението за един проблем може да доведе до създаването на много други”, уточни Клисуров.

Видове, като царският орел, черният лешояд, ловният сокол, египетският лешояд са застрашени от изчезване в България. Усилията на еколозите в България са съсредоточени в реинтродукция и подпомагане на вече съществуващи популации. Сега внасяме от Испания белоглави лешояди. Те се аклиматизират в спасителния център на организацията, а впоследствие се освобождават в различни региони на Стара планина. От организацията се надяват, че с този проект ще успеят успешно да освободят 200 птици, които ще създадат около 50 – 60 двойки. Лешоядите се размножават много бавно, въпреки това от „Зелени Балкани” вярват, че до 10 години броят им ще се е увеличил почти двойно.

Друг предстоящ проект на организацията ще е свързан с реинтродукцията на белошипата ветрушка - вид напълно изчезнал от дивата природа в България заради използването на отрови в селското стопанство през 60-те години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.