1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вода може да се осигурява и от въздуха

Вода може да се осигурява и от въздуха

Редица експерти изразяват опасения за екологичността на технологиите за получаване на вода от атмосферата

Напоследък все по-актуални стават разработките на технологии за получаване на вода от въздуха. Подобни въздушно-водни машини кондензират влагата, за да осигурят прясна вода, пише greentech.bg.

Редица експерти изразяват опасения за екологичността на технологиите за получаване на вода от атмосферата. Но в самата природа има растение, което извършва същото нещо и се явява доста полезно на местата, където вирее.

Става въпрос за прелюбопитния канарски бор, който се среща на Канарските острови. Тъй като местността там е съставена главно от вулканични скали, има проблем с водопропускливостта. И тука на помощ идва канарският бор, който кондензира в дългите си игловидни листа вода от атмосферата и напоява земята около себе си.

На Тенерифе подобни дървета растат плътно едно до друго и всяко добавя много кубически метри вода годишно в земята около себе си. Огромни глоби заплашват онези, които дръзнат да наранят канарския бор.

Защо не и машини, направени от човека, да изпълняват същата роля в сушави райони? За да произведат прясна вода, тези машини няма да се нуждаят от водоеми и кладенци наблизо и освен това няма да генерират отпадъци.

Ако към водно-въздушната машина се включи ветрогенератор или слънчев панел, то ще се реши и въпросът с енергийното захранване. Машините биха намерили приложение на места, където има проблеми с питейната вода, в селското стопанство, както и за изсушаване на въздуха във влажни помещения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.