1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата може да се окаже ключовата стока за 21-ви век

Водата може да се окаже ключовата стока за 21-ви век

Потреблението на вода расте с над два пъти по-бърз темп от населението през последния век

Хората зависят от достъпа до вода от зората на цивилизацията, но предвид очаквания им общ брой от 7 млрд. души към 31 октомври, бързата урбанизация и развитието стимулират търсенето на вода с невиждани досега темпове, пише Ройтерс, цитиран от investor.bg.

Потреблението на вода расте с над два пъти по-бърз темп от населението през последния век, казва Кирсти Дженкинсън от базираната във Вашингтон анализаторска организация World Resources Institute.

Очаква се потреблението на вода да нарасне с 50% в периода между 2007 и 2025 г. в развиващите се страни и с 18% в развитите, като голяма част от увеличената консумация ще се реализира в най-бедните държави, където все повече хора се местят от селските райони в градове, пояснява Дженкинсън.

Като се вземе предвид и влиянието на очакваните климатични промени този век – по-тежки наводнения, суши и промени на валежните модели – което вероятно ще засегнат първо и най-силно бедните хора, „имаме значително предизвикателство пред нас“, допълва Дженкинсън.

Ще има ли достатъчно вода за всички, особено ако населението продължи да нараства, каквито са прогнозите, до 9 млрд. души до средата на века?

„На земята има много вода, така че вероятно няма да свърши“, казва Роб Ренър, изпълнителен директор на базираната в Колорадо Water Research Foundation.

„Проблемът е, че 97,5% от нея е солена, а от 2,5-те процента сладка вода две трети са под формата на лед. Така че няма много сладка вода на разположение в света.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.