1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата от 8 изворни чешми в Лом крие опасности за здравето на хората

Водата от 8 изворни чешми в Лом крие опасности за здравето на хората

Резултатите от мониторинг, проведен от здравната инспекция, показват завишаване над допустимите норми на нитрати

Водата от 8 изворни чешми в Лом крие сериозни опасности за здравето на хората, установи проверка на РЗИ Монтана. Директорът на инспекцията д-р Даниела Караилиева вече е издала заповед, с която се забранява употребата на опасната вода.  Резултатите от мониторинг, проведен от здравната инспекция, показват завишаване над допустимите норми на нитрати и наличие на коли форми във водата от два водоизточника в кв."Боруна", предаде Дарик радио.

Превишено съдържание на коли форми, както и наличие на е-коли е установено във водата на 4 чешми в квартал "Младеново". Заради регистрирани високи стойности на коли форми забраната за ползване на водата е в сила и за "Менкова" и "Попска чешма" в квартал "Боруна". Община Лом започва поставянето на предупредителни табели с надпис, указващ, че водата от споменатите естествени водоизточници в Лом е негодна за пиене и за употреба в бита.

В област Враца до момента няма отрити опасни водоизточници. От направените миналата седмица изследвания на 16 проби питейни води по програмата за постоянен мониторинг не са установени отклонения от нормите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.