1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата в Европа все повече се замърсява с фармацевтични отпадъци

Водата в Европа все повече се замърсява с фармацевтични отпадъци

Реформите на Общата селскостопанска политика трябва да включват минимални стандартни за доброто управление на водата

Прясната вода в Европа все повече се замърсява с фармацевтични отпадъци и други микрозамърсители, които са опасни за човешкото здраве и за околната среда. Това съобщава Фрийдрих Барт от Европейското водно партньорство, цитиран от EurActiv.

"Един от големите проблеми в Европа ще бъде микрозамърсяването – от лекарства, но и от пестициди и торове", каза Барт. Неговата организация обединява индустрии, които работят с вода, правителства, изследователи и неправителствени организации.

Химикалите могат да варират от пестициди през стероиди и хормони от хапчетата за контрол на раждаемостта до лекарства за лечение на рак. Те намират различен път във водния кръговрат. "Най-опасно е разбира се, когато попаднат в питейната вода", казва Барт.

Фармацевтичните отпадъци ще се бъдат обсъждана тема в бъдеще според Барт. Въпросът обаче все още не е част от европейското законодателство. Според експерта, трябва да се обърне по-сериозно внимание на тази област.

Друга област, на която трябва да се обърне внимание, е селското стопанство с пестицидите и торовете, които използват фермерите. Според Барт реформите на Общата селскостопанска политика трябва да включват минимални стандартни за доброто управление на водата. Европейското водно партньорство вече е развило подобен стандарт, който ще бъде тестван с конкретни фермерски общности.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.