1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата в Шумен и Велики Преслав не е годна за пиене

Водата в Шумен и Велики Преслав не е годна за пиене

Снимка:

Причината - повишена мътност заради започналото снеготопене

Водата в Шумен и Велики Преслав не е годна за пиене. Причината - повишена мътност заради започналото снеготопене.

Всяка година при топене на снеговете водата за питейни нужди от язовир "Тича", с която се захранват Шумен и Велики Преслав помътнява. Здравните власти препоръчват водата да не се използва за пиене, защото и сега мътността е над нормите. Шуменци търсят спасение от ситуацията с изворна вода от чешмите в района на града.

Показателите на водата за питейни нужди се следят ежедневно от здравните власти. Макар че нивата на мътността й постепенно се нормализират, водата все още е негодна за пиене.

„Самата мътност не носи някаква непосредствена опасност за здравето, това е органолептичен показател, който се преценява с някои от рецепторите. На практика се вижда, че тя е мътна, но не се препоръчва за пиене с оглед на това, че мътността може да бъде в корелация с влошаване на микробиологични показатели”, обяснява д-р Невяна Попова от РЗИ-Шумен, цитирана от bTV.

Шумен е един от малкото големи градове в страната без пречиствателна станция за питейна вода и, докато такава не се изгради, проблемът с мътността ще продължи да съществува.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.