1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водите на язовир "Елена" се изпускат контролирано с 2 хил. литра в секунда

Водите на язовир "Елена" се изпускат контролирано с 2 хил. литра в секунда

Основните спасителни и аварийно-възстановителни дейности в Хасковска област продължават

С 2 хил. литра в секунда се изпускат контролирано водите на язовир "Елена". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трачо Трайков, цитиран от БНР. Трайков инспектира водоема от сутринта. Той съобщи още, че операцията тече по план, което означава, че с тежка техника се изгребват насипите, така че да се направи втори нов преливник. Ще се работи до 9 часа утре сутринта.

Основните спасителни и аварийно-възстановителни дейности в Хасковска област продължават. Със заповеди на областния управител се извършват проверки за установяването на състоянието на язовирите и на проводимостта на речните корита в областта. Откъснато остава само с. Любеново. Временно е прекратено отводняването в с. Стойково.

Отнемане на част от насипа на язовирната стена "Елена" започна днес с цел да се направи отвор за контролирано изпускане на водни обеми. По този начин ще бъде намалено нивото на вода в язовира и ще се осигури свободен обем за предстоящото обилно топене на снеговете. Действията се предприемат по предписание на експерти от предприятие "Язовири и каскади" към НЕК, които започнаха проверки на потенциално опасни язовири в страната.

След обследване на стената на язовир "Елена", бе установено, че не функционира основният изпускател на съоръжението. Екипите на "Язовири и каскади" работят от петък в цялата страна. Обследвани са повече от 50 язовира.

След язовир "Елена" министър Трайков и зам.-министър Делян Добрев ще посетят Мини "Марица-изток". Дружеството отчете затруднения в добива и подаването на въглища към централите в Маришкия басейн, поради тежките метеорологични условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.