1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водният обем на язовир "Среченска бара" продължава да спада

Водният обем на язовир "Среченска бара" продължава да спада

Към момента във водохранилището са останали 3,85 милиона кубически метра вода

Въпреки затоплянето през последните дни и стопилия се сняг в равнинната част на област Монтана, водният обем на питейния язовир на Монтана и Враца "Среченска бара" продължава да спада, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, цитиран от Дарик радио.

Язовирът е в Стара планина, а там температурите все още са отрицателни и няма сериозно снеготопене. Към момента във водохранилището са останали 3,85 милиона кубически метра вода, което е рекорд за последните 10 години. Критичният минимум, под който не може да се черпи вода от язовира, е 3 милиона кубически метра, а максималният воден обем е 15,5 милиона кубически метра.

Живков очаква в близките дни в планината да започне снеготопене и язовирът да започне да се пълни. Той съобщи, че във водосборната зона на "Среченска бара" има от 1 до 2 метра сняг.

Заради маловодието в "Среченска бара" в Монтана, Враца, Берковица, Вършец и останалите 28 селища, които се снабдяват от язовира, е наложен различен режим на водата. В Монтана водата се спира от 23.30 до 5.30 часа. Режимът бе въведен на 5 януари и ще остане в сила най-малко до края на март, обяви кметът на града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.