1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водният режим в Монтана е отменен

Водният режим в Монтана е отменен

Вода вече ще има през цялото денонощие

От днес ограниченията за подаването на вода в Монтана се отменят, обяви кметът на града Златко Живков, цитиран от БТА. Вода вече ще има през цялото денонощие, уточни той.

Към момента в язовир "Среченска бара" в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още 26 селища от Северозападна България, има 7,8 милиона кубически метра вода. За последните 6 дни притокът на вода е повече от разхода с 1 милион кубически метра.

Заради намалените запаси от вода в "Среченска бара" от 9 януари т.г. в Монтана, Враца и останалите селища, които се водоснабдяват от язовира, беше въведен нощен режим на водата - от 23,30 до 5,30 часа налягането по тръбите се намалява от 5 на 1,5 атмосфери и така тя стига само до приземните и първите етажи на сградите.

Нощен режим на водата в Монтана имаше и през миналата година. Тогава той бе отменен на 2 април. Две години поред количеството на валежите в Северозападна България е по-малко от нормалното и в дълги периоди от време изобщо не вали. Това е причината в "Среченска бара" да няма достатъчно приток, обявиха стопаните на язовира от ВиК-Монтана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.